• 2 grote uien
 • 2 of 3 teentjes knoflook
 • 1 paprika, bij voorkeur rood, maar groen kan ook
 • 2 blikken bruine bonen
 • 2 blikken gekookte tomaten
 • 10 tot 15 champions (er kan met verschillende paddestoelen gevarieerd worden)
 • 2 pepers, de keuze van kleur is aan u: wat u het lekkerst vind Madame Jeanette of habeñero peper (het is zeer belangrijk de hoeveelheid van deze ingrediënt persoonlijk naar smaak bij te stellen.)
 • komijnpoeder
 • chilipoeder
 • Pimentón (gerookt paprikapoeder) als u het kan krijgen
 • Chipotle chilis in adobo saus, als u het kunt krijgen.
 • ongeveer de helft van een kopje olijf olie
 

Chili con carne is, zoals de naam het al aangeeft in het Spaans, chili met vlees. Toch is er van chili con carne ook een vegetarisch recept. Dit heet chili sin carne in het Spaans. Oftewel chili zonder vlees. Een heerlijk gerecht waarbij je helemaal geen behoefte hebt aan vlees.

Bereiding chili sin carne

Ik benader het maken van chili net zo als curry: het beste is om te beginnen met een lekker dikke pasta. Zolang de pasta goed is, kan het moeilijk missen. Hier zijn de stappen:

1. Neem een grote zware pan.

2. Verwarm de olijf olie: wees niet te zuinig met de olie! Verwarm het op middel hitte.

3. Voeg twee eetlepels komijn toe aan olie. Komijn is de sleutel tot de echte smaak van de Southwest.

4. Als u Pimentón en / of chipotle chilipoeder weet te vinden, strooi een eetlepel of twee in de pot (afhankelijk van hoe heet u chili het lekkerst vind, kan het meer of minder). Als u geen gerookte paprika poeder of chipotle kan vinden, gebruik gewone paprika en chili poeder. De kruiden zullen de olie een mooie donkere kleur geven. Wees niet ongerust als het een beetje rokerige word – dat is volkomen normaal.

5. Voeg de fijngehakte uien toe – gebruik veel gehakte uien. Bak ze, zodat ze zacht worden, misschien wel tien minuten lang.

6. Dit is het punt om de Chili sin Carne pasta te personaliseren. Ik voeg altijd donkere chocolade toe. Ik verkruimel het een beetje, maar het zal toch smelten. U kunt ook experimenteren bruine suiker of ahornsiroop. Beide goed om de uien te karameliseren en geven een mooie donkere kleur aan de Chili sin Carne.

7. Voeg de knoflook en de fijngehakte chilipeper toe. Als u de chili minder pittig wilt maken kunt u de zaadjes verwijderen.

8. Als u whisky of bier wilt toe voegen, is het nu tijd. Giet een beetje in en bak het af.

9. Nu u een goede pasta heeft, is het tijd om het te combineren met de groenten. Ik gebruik niet zo veel verschillende soorten groenten: ik heb de neiging alleen champignons en paprika te gebruiken, fijngehakt in hapklare stukjes.

10. Roer de groenten door de pasta en laat ze een tijdje koken.

11. Zodra de groenten zacht worden, gooi de tomaten erbij.

12. Zet de vlam hoog tot het mengsel begint te borrelen, en zet het vuur dan weer naar beneden.

13. Spoel de bonen uit blik af. Doe de bonen in de pot.

14. Zet de vlam weer hoog tot het allemaal opnieuw begint te borrelen en draai het vuur laag.

15. Zet de habeñero peper (of Madame Jeanette) midden in de chili. U kunt kiezen om de chili peper mee te laten koken en weer verwijderen alvorens het serveren. Zo geeft het nog wel pittigheid af, maar zal het niet te scherp smaken. Voor de chili liefhebber kan het natuurlijk erin gelaten worden.

16. En nu moet u geduld hebben. De chili moet minstens een uur of twee doorkoken, bij voorkeur langer. Als u het een dag van tevoren kunt maken, smaakt chili altijd beter opgewarmd.

17. Serveer de chili met kommetjes extra’s “on the side” geraspte kaas, gehakte uien en zure room. Ik vind het lekker de chili met tortilla chips op te scheppen, in plaats van een lepel.

18. U kunt ook zout toevoegen afhankelijk van smaak en dieet. Ik verkrijg genoeg zout uit de tortilla chips.

Als u ervoor kiest de chili vrij pittig te maken, adviseer ik een lekkere glas koude, biologische melk erbij te schenken. Dat zal de brand wel blussen.

¡buen provecho! (eet smakelijk!)

Voedingswaarden (per eenpersoonportie):

Niet bekend

Tips:

Kijk ook eens op chili sin carne recept