• 1 blik bruine bonen
  • 700 gram tomatensaus
  • 400 gram gehakt (rundvlees)
  • 1 kleine pot pepers
  • 4 lente-uitjes
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1 theelepel koriander
  • Een kwart theelepel komijnzaden
  • Zout en peper naar smaak
 

Van de Amerikaanse prairie naar de jungle van India. Chili con carne is wereldwijd beroemd. In India heeft men zijn eigen recept. Het grote verschil tussen de originele chili con carne en de Indische variant is het gebruik van gehaktballen in plaats van geruld gehakt alsmede de toevoeging van echte Indische ingrediënten zoals garam masala. Het recept is overheerlijk maar stapt toch meer af van het oorspronkelijk recept zoals de cowboys het in het verleden voor ogen zagen. Desalniettemin zult u genieten van dit recept en waant u zich volledig in Indische sferen.

Bereiding chili con carne met gehaktballen

1. Meng op een bord het gehakt met de garam masala en voeg hierbij een klein beetje zout en peper. Draai van het mengsel ongeveer 16 kleine gehaktballen.

2. Verhit in een koekenpan wat olie en bak daarin de gehaktballen.

3. Snijd (middels een keukenmachine) de paprika, pepers, tomatensaus en de helft van de lente-uitjes en koriander tot een gladde saus.

4. Verhit in een andere koekenpan ook wat olie en zorg ervoor dat de pan heel heet wordt. Zodra deze op temperatuur is bak je hierin zeer kort de gladde saus.

5. Voeg de bruine bonen en het komijnzaad in de pan met gehaktballen totdat de gehaktballen aan alle kanten even bruin zijn. Zodra de gehaktballen klaar zijn ze je het op een laag vuur zodat de bruine bonen verwarmd blijven.

6. Verdeel de bonen en de saus over 4 borden en leg hier de gehaktballen bovenop. Garneer de borden met het restant van de lente-uitjes en de koriander.

Eet smakelijk!

Dit chili con carne recept is ook heerlijk met rijst. De rijst kunt u eenvoudig garneren met een kaneelstokje en een halve limoen. Kook dit op een laag vuur en schep de rijst dan als eerste op de borden. Giet hierover de bonen en de saus met daarbovenop weer de gehaktballen. Het restant van de limoen kunt u als garnering om de rijst heen leggen.