• 2 eetlepels rode chili poeder
  • 1 theelepel chipotle chili poeder
  • 1 eetlepel gemalen komijnpoeder
  • 2 theelepels gemalen oregano
  • 1 theelepel thyme
  • 1/2 theelepel gemalen koriander zaad
  • 4 eetlepels water
  • 4 dikke plakken biologische spek
  • 1 kilo biologische hache vlees, of sudderlappen, gesneden in blokjes van 1 - 2 cm.
  • Zeezout
  • 1 medium witte ui, fijngesneden
  • 3 knoflooktenen, geperst, of fijngesneden
  • 2 hele jalapeño chili pepers (15 - 20 plakjes)
  • 1 blik hele biologische tomaten
  • 2 1/2 kopjes water
  • 1 eetlepel maïszetmeel
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 blik rode kidneybonen, afgespoeld
  • Geraspte kaas voor garnering
  • Zout naar smaak
 

Chili con carne is niet zomaar een Mexicaans gerecht. Het is een van de allerlekkerste gerechten die de Mexicaanse cultuur rijk is. Het gerecht wordt ook het gehele jaar door gegeten en er zijn veel variaties op te vinden. Het lekkerste chili con carne recept is toch wel het traditionele recept. Het recept wat ontstaan is in een van de kleine dorpjes van Mexico waar men geheime ingrediënten gebruikt voor die speciale chili con carne smaak.

Helaas hebben wij niet in Nederland alle geheime ingrediënten ter beschikking.  Toch hebben wij een heerlijke variant op het traditionele recept. De ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar in een Nederlandse supermarkt. Maar wees niet bang om zelf ook te gaan experimenteren en pas uw persoonlijke aanpassingen gerust toe.

Bereiding chili con carne traditioneel recept

1. Meng in een kom2 eetlepels rode chili poeder, 1 theelepel chipotle chili poeder, 1 eetlepel gemalen komijn, 2 theelepels gemalen oregano, 1 theelepel thyme, 1/2 theelepel gemalen koriander zaad en 4 eetlepels water. Meng het goed door, zodat het een soort pasta vormt,

2. Bak het spek op totdat het krokant is, en zet het opzij op een keuken doek. Eenmaal afgekoeld, kruimel het op. Bewaar het spekvet,

3. Bruin het vlees: Bak het vlees niet allemaal tegelijk op: dan gaat het teveel stomen. Voeg telkens een lepel spekvet toe, en bak een portie van het vlees totdat het bruin kleurt. Voeg naar smaak zout toe. Als het klaar is, zet het vlees opzij,

4. Voeg de uien toe met de rest van het spekvet en bak ze 5 minuten lang op. Voeg de knoflook en jalapeno ook toe, kook nog 1 minuut langer door, en voeg de chilipasta toe.

5. Neem een grote pan (het liefst 3 of 4 liters inhoud). Voeg alle ingrediënten toe, behalve de maïszetmeel en kidneybonen. Breek de hele tomaten met je handen terwijl je ze in de pan zet. Kook het geheel op hoge stand tot het begint te koken, en zet het dan weer op een lage stand. Bedek de pan, en laat het  1 1/2 uur doorkoken. Haal het deksel af voeg kidneybonen toe en laat het nog een half uur doorkoken op een iets hoger stand,

6. Voeg eventueel een eetlepel maïszetmeel toe om het geheel te verdikken. Proef je chili: nu is de tijd om details aan te passen: heeft het meer suiker nodig om een balans te vinden? Voeg nu eventueel ook extra pittigheid toe,

7. Schep het op, en bestrooi de borden met kaas en ui. Serveer het gerecht met mais brood, tortilla chips of rijst.

Eet smakelijk!